Vanille outlook september 2019

Datum

Het plukseizoen van de groene bonen is inmiddels voorbij in Madagaskar. De schattingen van de oogst dit jaar lopen uiteen van 900 tot 1200 ton. Dat is weinig t.o.v. een langjarig gemiddelde tussen de 1600 en 1800 ton.

 

Steeds meer volume gaat naar het ‘quick curing process’. Groene bonen worden in stukjes gesneden en worden middels een droogproces snel zwart en aromatisch. Deze bonen zijn uitsluitend geschikt voor extractie. Hiervoor is een forse investering in machines nodig en alleen grote bedrijven kunnen dit financieren. Kleinere partijen en ook de boeren blijven fermenteren op de traditionele wijze, teneinde mooie gourmetbonen te produceren zoals wij die leveren en onze klanten ze afnemen.

 

De verwachting van de oogst 2019 is dat de prijzen onverminderd hoog blijven. Zoals gezegd is het volume laag en de boeren zijn niet van plan hun prijzen te verlagen. Dit houdt in dat de collectors en exporteurs weinig kopen van de boeren, die op hun beurt dan maar zelf gaan fermenteren. Bovendien is in één jaar tijd de Amerikaanse dollar 13% gestegen t.o.v. de Malagassische ariary. Er zijn dus meerdere redenen om te voorzien dat de prijs voorlopig niet zal zakken.

 

Eerder is al geschreven dat er pas een prijsdaling zal komen onder druk van de internationale concurrentie uit Indonesië en Oeganda, en dat zal op zijn vroegst in 2021 zijn. Madagaskar zal tegen die tijd wel een stap verder voorblijven op deze twee landen. Er wordt nl. door de exporteurs volop geïnvesteerd in moderne fabrieken, in duurzaamheid en traceability. Het lijkt erop dat tijdige inmenging door de overheid samen met de belangenorganisatie vanille haar vruchten gaat afwerpen en Madagaskar haar leidende positie weet te behouden, weliswaar met lagere prijzen.

 

Breda, 6 september 2019

 

Henk de Kroon

Vanille b.v.

Meer
berichten