Oogstseizoen Madagaskar gaat beginnen!

Datum

Een paar maanden geleden bleek al aan de hoeveelheid bloemen op de vanille-orchideeën er een goede oogst aan zat te komen.  

Nu de peulen volgroeid zijn en de pluk in volle gang is, kunnen we met zekerheid stellen dat dit ook het geval is. Qua opbrengst zal Madagaskar dit jaar rond de 3000 ton uitkomen, wat meer is dan in voorgaande jaren.

Op 30 Augustus gaat de exportstop van kracht in Madagaskar. Dat betekend dat er geen vanille geëxporteerd mag worden in deze periode die normaal gesproken tot eind september duurt. Omdat de exportstop wat later is dan normaal zal de opening van het nieuwe seizoen ook later zijn. De overheid van Madagaskar zal in de aanloop van de start van het nieuwe seizoen de nieuwe prijs voor vanille bepalen.

Een rijkelijke opbrengst aan vanille heeft als gevolg dat de kwaliteit van Vanille stijgt. Doordat het aanbod groter wordt moet men zich meer gaan onderscheiden op kwaliteit. De boeren nemen daardoor meer tijd om op het juiste moment te oogsten, het fermentatieproces goed te doorlopen, en de rijping en rusten van de bonen genoeg tijd te geven.

De nieuwe oogst zal rond eind september klaar zijn, en Vanille BV zal in September aanwezig zijn in Madagaskar om het proces van dichtbij mee te maken.

Verder zijn ook de oogstseizoenen in Oeganda en PNG gestart, ook hier belooft er veel opbrengst van Vanille aan te komen.

Wij zijn heel benieuwd naar de kwaliteiten van de nieuwe oogst, het belooft een mooi vanille-seizoen te worden!

Meer
berichten