Vanille outlook juni 2021

Datum

Relatief rustig op de vanillemarkt

In een van de vorige Outlooks werd vermeld, dat de overheid zich strikter gaat bemoeien met het export-beleid van vanille in Madagaskar. Met name op kwaliteitscontrole, de duur van het exportseizoen en de prijs, teneinde meer rust in de markt te krijgen. Het resultaat is te merken.

De matige kwaliteit in 2017, 2018 en 2019, veroorzaakt door het ‘quick curing process’, is passé. Inmiddels worden weer vanillinewaardes gemeten tussen 1,6 en 2% en een vochtpercentage tussen 33 en 38%. Zo hoort Bourbon te zijn: mooie glanzende, flexibele bonen met verfijnd aroma. Het zet andere producerende landen op achterstand. Het exportseizoen van de oogst 2020 zou worden gesloten op 31 mei jl., maar is door veel vraag verlengd tot 30 juni en opent weer op 15 oktober. Per 30 juni zal er maar liefst 2.250 ton zijn geëxporteerd. In seizoen 2019/20 was dat 1.750 ton en 2018/19 1.450 ton. In de periode juli tot 15 oktober heeft de douane strikte opdracht geen export van vanille toe te staan. Bedrijven die dit toch op welke manier dan ook proberen, lopen het risico op intrekking van de exportvergunning. Voor de komende maanden hebben wij onsruim voldoende ingedekt om al ons afnemerste kunnen bedienen.

De overheid heeft de minimum exportprijs vastgesteld voor de nieuwe oogst 2021, waarvoor de export vanaf 15 oktober gaat starten. Er wordt zeer strikt op toegezien vanuit aan overheid gelieerde instanties dat exporteurs zich hieraan houden. Inkopers in Europa, de VS en Japan weten waar ze aan toe zijn. Maar ook de boeren in Madagaskar die een faire prijs krijgen voor hun oogst. De voor 2021 verwachte oogst zal qua volume en kwaliteit gelijk zijn aan vorig jaar, de prijs gelijk of iets hoger mede ook door snel stijgende transportkosten. Madagaskar blijft een ontwikkelingsland maar men heeft goed begrepen dat het imago van Bourbonvanille deuken had opgelopen. Door veel druk vanuit de GEVM, Groupe Exportateurs Vanille Madagascar, en ten gevolge daarvan de juiste maatregelen door het ministerie van handel en export, is het tij gekeerd. De beste kwaliteit voor een faire prijs komt van de Bourbon-eilandengroep waartoe de Comoren, Réunion en het grootste eiland Madagaskar behoren. Vanille b.v. Henk de Kroon

PS: Deze Outlook is tevens mijn laatste. Het was mij een groot genoegen u van informatie te voorzien en uw reacties hierop te mogen ontvangen. Na 16 jaar draag ik het bedrijf over aan mijn zoon Bas en neef Jef die Vanille b.v. voortvarend zullen gaan voortzetten. Ook voor hen is vanille niet alleen een product; het zit in onze identiteit.

Meer
berichten