Prijsstabiliteit in vanille
Na de jaren van matige kwaliteit vanillebonen heeft de overheid in Madagaskar het duidelijk als haar taak gezien dit tij te keren. De opkomst van producerende landen als Indonesië en Oeganda heeft hieraan zeker bijgedragen. De keuze om een westerse ondernemer/beleidsmaker als voorzitter van de vanille-exporteurs de regering te laten adviseren, heeft geleid tot strakke maatregelen ter zake het toezicht op kwaliteit, stabiele prijsvorming en betrouwbare leveranciers. Het ‘quick curing process’ van vanillebonen, wat leidt tot mindere kwaliteit, komt niet meer voor.
De overheid heeft een minimum exportprijs vastgesteld van $250/kg en bij overtreding wordt de exportvergunning ingetrokken. Het aantal exporteurs voor de lopende oogst is gehalveerd van 130 naar 60 bedrijven, waarmee het kaf van het koren is gescheiden. Al deze besluiten leiden tot topkwaliteit vanillebonen van betrouwbare partijen in een stabiele prijsmarkt. Madagaskar zal wel moeten met Papoea-Nieuw-Guinea, Indonesië, Oeganda en zelfs Tanzania in opkomst, tezamen dit jaar al goed voor 500-700 ton. Natuurlijk, Madagaskar alleen met 2000 ton is nog immer dominant, maar men zal andere spelers moeten gaan dulden. Binnen enkele jaren zal het verwachte wereldvolume naar 3000 ton stijgen bij een licht stijgende vraag. M.a.w. de prijs is nu stabiel, maar op termijn zal deze dalen door overaanbod. Hierover volgende keer meer.
De actuele situatie in Madagaskar is een prima oogst 2021-2022; goede beschikbaarheid bij een volume van ongeveer 2000 ton met een faire prijs voor iedereen in de keten. Het enige minpunt is de verscheping naar hier tegen sky high prijzen door verstoorde logistiek door Covid. Tot slot vermelden wij graag nog dat ons bedrijf volop in ontwikkeling is. Zo maken we inmiddels op eigen receptuur extracten en pasta’s en zijn we sinds kort FSSC 22000 gecertificeerd. Ondanks alle uitdagingen zien we de komende jaren met veel vertrouwen tegemoet.
U mag op ons rekenen!
Vanille b.v.
Jef de Kroon