Vanille outlook december 2018

Datum

DE BOEREN HEBBEN EEN GOEDE PRIJS

 

Oogst 2018

Strenger toezicht door overheidsinstanties heeft ertoe geleid dat de kwaliteit van de oogst 2018 beduidend beter is dan vorig jaar. Met naar schatting 1600 ton wordt een gemiddeld volume behaald. Een ander positief punt is de dalende prijs onder invloed van matige handel. Verkopers hebben af en toe geld nodig.

 

Kopersstaking

Door de hoge prijs is er duidelijk minder vraag naar Bourbon: Japan min 50%, Europa en USA min 30%. Het kan zijn dat er gekocht wordt in andere landen zoals Papoea-Nieuw-Guinea, Indonesië en Oeganda, maar dan accepteert men lagere kwaliteit. De verkoop van chemische vanilline schijnt overigens fors te stijgen.

 

Actuele situatie

Het zou nu topdrukte moeten zijn in de Sava-regio waar 80% van de wereldproductie van vanille vandaan komt. In tegenstelling tot andere jaren is het er stil, heel erg stil. De exporteurs willen niet kopen van de boeren, die een veel te hoge prijs vragen. Een voorbeeld met cijfers: een boer met gemiddelde opbrengst oogst ongeveer 120 kg groene bonen per jaar. In 2014 kreeg hij daar € 1.000 voor, waarmee hij zijn gezin net of moeizaam kon onderhouden. Nu vraagt hij € 7.000!

Het is de boeren gegund, maar ze zijn volledig doorgeslagen. Verkoper en koper van groene bonen, komen al maanden niet tot elkaar. Er zijn 80.000 boeren; er is dus op heel veel plekken iets te halen. Veel boeren hebben onder hun bed 10 x een jaarsalaris aan bonen liggen, met alle gevolgen van dien. Diefstal en berovingen vinden op grote schaal plaats en misschien is dat een reden om vroeg of laat toch te gaan verkopen. Met dat geld wordt een auto gekocht, zonnepanelen en smartphones, zodat ze nog beter met elkaar verbonden zijn en hun rug recht kunnen houden als het om prijs gaat. Het is een strijd van de langste adem en de uitkomst is ongewis.

 

Prijsontwikkeling

Op korte termijn zal de prijs naar verwachting iets dalen. Dit wordt helaas voor de Europese markt tenietgedaan door de valutaschommelingen tussen euro en dollar. Voor de oogst 2019 zijn de vooruitzichten minder goed. Door de vele regen in de bloeiperiode zijn er nauwelijks bloemen aan de orchideeën. Hierover zijn grote zorgen bij inkopers en exporteurs. Het moet leiden tot een laag oogstvolume in 2019, met als logisch gevolg dat de prijs na een korte terugval weer zal gaan stijgen.

 

Kasproject

Onze kas in Madagaskar is 2 jaar geleden opgezet met een student van Wageningen University. Tot ons grote genoegen hebben we enige bloemen aan de orchideeën gezien en zelfs bonen. Volgend jaar hopen we een kas vol bloemen aan te treffen en in 2021 de eerste oogst.

 

Conclusie

Het is te hopen dat de redelijkheid gaat winnen; de boeren een faire prijs voor goede kwaliteit; de exporteurs een fraaie winst waarmee ze verder kunnen investeren in kwaliteit, medewerkers en hygiëne; de gebruikers in de westerse landen die voor een goede prijs weer bereid zijn dit fantastische natuurproduct meer te gaan gebruiken. De prijs zou mogen halveren, maar ik vrees dat we daar nog lang niet zijn.

In vanille never a dull moment.

 

Tamatave, Madagaskar, december 2018

 

Vanille bv

Henk de Kroon

 

De eerste bloei in onze kas
Onze kas is in goede handen bij Floris Zafilahy

Meer
berichten