Market outlook 2017

Datum

Waar zijn de mooie gourmetbonen?

Laat ik met de deur in huis vallen. De vooruitzichten voor 2017 zijn niet goed.
De prijs zal spoedig de $500,-/ kg grens doorbreken, ondanks dat de flowering van de orchideeën in Madagaskar erg goed was in januari/februari en er een goede oogst wordt verwacht.

Er zijn een paar redenen aan te wijzen die aan deze prijshausse ten grondslag liggen.
De voorraden in de wereld zijn op. De standaardvoorraden in de wereld, die jaarlijks als achtervang worden aangehouden om een slecht jaar op te vangen,  zijn uitverkocht.
Veel belangrijker echter is het quick curing proces dat enkele jaren geleden zijn herintrede heeft gedaan en zorgt voor een totale ontwrichting van de wereldmarkt. Grote bedrijven, met dubbele agenda’s, hebben miljoenen geïnvesteerd in machines om groene bonen in enkele weken te kunnen fermenteren. Rijpe groene bonen bereiken het proces van traditioneel fermenteren niet eens, ook al omdat de groene bonen in stukjes worden gesneden. De boeren verkopen hun oogst zo snel mogelijk om hun geld te krijgen en diefstal voor te blijven. De overheid in Madagascar biedt geen enkele bescherming tegen diefstal. Vanillebonen die door het quick curing proces gaan, zijn allen bestemd voor extractie.
Het traditionele proces voor de Bourbon gourmetkwaliteit komt daardoor zeer in de verdrukking.
Alleen kleine spelers zouden leverancier kunnen blijven, maar ook zij worden met de huidige prijsniveaus te vroeg verleid met geld en ook hún bonen gaan richting opkopers die hebben geïnvesteerd in quick curing machines.
Het alternatief van kleine boeren is maanden werk verrichten met traditioneel fermenteren voor een mooi exclusief product. Hun keuze mag duidelijk zijn, maar het gevolg is dat Bourbon, oily, flexible, aromatic vanillabeans een zeer exclusief product gaat worden.

In andere landen waar de oogsten veel kleiner zijn, zoals Indonesië, Papoea Nieuw Guinea en Oeganda, zijn dure investeringen in machines voor quick curing niet rendabel. Het lijkt erop dat de focus zal moeten worden verlegd naar die landen, omdat Bourbon bonen uit Madagascar het predicaat kwaliteit al lang niet meer kunnen waarmaken of er simpelweg geen gourmetkwaliteit meer vandaan komt.

Voor de korte en middellange termijn kan het een oplossing zijn uit te wijken naar andere landen, maar bekend is dat het volume klein is.
Voor de lange termijn valt er op dit moment niets te voorspellen.

Breda, maart 2017

Meer
berichten