Ons verhaal

Oprichting Vanille B.V.

In 2004 is Vanille b.v. opgericht met als doel boeren in Papoea-Nieuw-Guinea te scholen in de teelt van vanillebonen. Aan deze arme koffieboeren is via coöperaties microkrediet ter beschikking gesteld. Van begin af aan is er toezicht op de teelt, kwaliteit van bloei en groei en het fermentatieproces geweest.

Door de stijgende vraag naar topkwaliteiten vanillebonen zijn de activiteiten uitgebreid via India en met name Madagaskar in de Sava-regio waar een eigen bedrijf Vanirana sarl is gevestigd.

Onderzoek kwaliteit in teelt en gewas

In februari 2016 is er een proefproject door ons geïniteerd. Het project is een samenwerkingsverband tussen Vanille b.v., CTHT (Toamasina Technical Horticulture Center, Madagaskar), SOPRAL en Wageningen University.
Binnen het kennisoverdrachtprogramma is het einddoel stabiele kwaliteit in teelt en gewas.

In een adaptieve foliekas worden vanille-orchideeën gekweekt onder meer ideale omstandigheden dan bij de teelt in de bush. Tevens wordt er een studie gemaakt naar de verandering van de vanilleboon tijdens het fermentatieproces.

Waka waka komt uit het Swahili

Waka waka komt uit het Swahili en betekent ‘bright light’. Door de solar cel laadt de lamp in 3 uur op en geeft 24 uur licht. Jaarlijks schenkt Vanille b.v. tussen 50 en 100 lampen aan vanilleboeren in de bush.

Door de grondslag in combinatie met de klimatologische omstandigheden komt hier de beste vanille vandaan. Het fermentatieproces ‘according to the Bourbon method’ zorgt voor de beste aroma’s en hoge vanillinegehaltes.