Vanille outlook januari 2018

Datum

Veroorzaken cyclonen de hoge prijs?

In de vorige outlook van november is beloofd deze keer te schrijven over de wel of niet aanwezige kinderarbeid in vanille in Madagaskar. De cycloon AVA die het land midscheeps raakte op maandag 8 januari vraagt meer urgentie. Het was de eerste cycloon dit jaar en de gebieden rond Mananara, Maroantsetra en Toamasina zijn zwaar gehavend.

Als de vanille-oogst wordt geraakt door een orkaan wordt dit al snel aangegrepen om de hoge prijs te rechtvaardigen. Dit is volgens mij onterecht; er spelen andere zaken. De prijs ligt momenteel tussen de $625 en € 650/kg ex Madagaskar.

Kinderarbeid naar de volgende keer en dan gekoppeld aan de enorme bevolkingsgroei en armoede. Het World Economic Forum in Davos publiceerde zojuist haar Inclusive Development Index. Madagaskar staat op de 10e plek van onder. Er kleeft de bedenkelijke reputatie aan dat de bevolking na 60 jaar onafhankelijkheid steeds armer is geworden.

Tijdens mijn bezoek 10 dagen na de orkaan was van opruimen, herstel van nutsvoorzieningen en infrastructuur nog niet veel te zien, maar de troepen van het leger waren onderweg om mee te helpen. Dat kan overigens zo maar tegenvallen, want boze tongen beweren dat het leger in Madagaskar evenveel generaals schijnt te tellen als soldaten. Om over de spookbanen binnen het ambtenarenapparaat maar te zwijgen. Men spreekt over minimaal 30.000 spookambtenaren die niet bestaan, maar wiens rekening maandelijks wordt aangevuld met salaris!
De Wereldbank gaat dit nader onderzoeken.

Corruptie is een vanzelfsprekend onderdeel van de Malagassische cultuur en naaste familieleden dienen te worden bevoordeeld. Het beleid van de macht in het pluche vertoont overeenkomsten met piraterij. De kap van de prachtige rosewood bomen is ten strengste verboden. Amerika kijkt toe met satellieten, maar nog immer worden de bomen uit het regenwoud gestolen en geëxporteerd naar China. Daar is de prijs voor een boom is opgelopen tot $ 1 miljoen. Dit zal doorgaan tot de laatste boom is geveld. Bijzondere apen sterven uit tot het laatste dier zal zijn verdwenen. De mijnindustrie is de volgende branche waar de elite zich aan gaat verrijken.

Terug naar vanille. De oogst 2017, export 2018, ligt dit jaar met een volume van 1500 ton enigszins onder het gemiddelde. De kwaliteit is iets hoger dan vorig jaar.

Hoge prijzen worden nog steeds betaald door de internationale extractie-industrie. Zoals vorige keer al opgetekend is de markt voor gourmet beans gedecimeerd.

Marktmechanismes als vraag en aanbod zijn er natuurlijk ook in vanille en een orkaan kan van invloed zijn maar m.i. worden de prijzen kunstmatig hoog gehouden omdat velen in de bestuurstop er van profiteren. Nu we richting $700/kg gaan is het eind wel in zicht. De argumenten om dit te rechtvaardigen zijn op, afnemers stoppen met kopen.

Ik vrees dat er in 2018 helaas nog geen prijsverlaging zal komen want dat wordt bepaald in Antananarivo, de hoofdstad Madagaskar. Zo lang het goed gaat zal men doorgaan net als met de bomen en de apen, maar misschien zijn ze te laat door hun eigen gretigheid. Immers vanaf 2019 zullen we interessante volumes zien uit Indonesië en Oeganda. Hopelijk zijn die volumes groot genoeg om de concurrentie op prijs en kwaliteit met Madagaskar aan te kunnen en zal de prijs gaan dalen.

 

Januari 2018

 

Vanille B.V.

Henk de Kroon

info@vanille.nl

Meer
berichten